Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Víztisztító berendezés fúrt kúthoz

Magyarország területének adottságai rendkívül jónak bizonyulnak abból a szempontból, ha úgy döntünk fúrt kutat szeretnénk a kertünkbe, hiszen javarészt ivásra alkalmas felszín alatti vizeink vannak a vízzáró rétegek között. A talaj alól feltörő vizek döntő többségét a csapadékból és vízgyűjtő területekből leszivárgó víz adja, amely a talajszemcsék között bizonyos (vagy akár teljes) mértékig megszűrődik, és alkalmanként ivóvíz minőségűre tisztul. Azonban ahogy kiszűrődnek belőle bizonyos anyagok, úgy be is oldódhatnak a talajból és kőzetekből, ami másodlagos szennyeződést jelent és ugyanúgy árthatunk vele magunknak, ha kezeletlenül fogyasztjuk. Szerencsére az általunk fúrt kút tisztítása házilag kivitelezhető víztisztító berendezéseinknek köszönhetően. Mi minden maradhat benne, illetve oldódhat vissza a kútjaink vizébe, valamint érdemes-e emiatt aggódnunk?

 

Tekintse meg kútvíz tisztító berendezéseinket!

 

Erre figyeljünk!

Amennyiben kútfúrásra adjuk a fejünket, érdemes előzőleg tájékozódni a szomszédságtól, hogy van-e valamilyen problémájuk a feltörő víz minőségével, valamint számolnunk kell vele, hogy a fúrt kút tisztítása rendszeresen meg kell történjen, legalább egy kútvíz szűrő segítségével. Szennyeződések során beszélhetünk szerves és szervetlen szennyezőkről, amelyeket különböző módszerek segítségével lehet eltávolítani a rendszerből. Szervetlen szennyezők közé soroljuk a nitritet és nitrátot, amely gyermekek számára káros, csecsemők számára azonban halálos is lehet, ha nagy mennyiségben kerül be a szervezetükbe. Gyermekeinknek éppen ezért soha ne adjunk kezeletlen vizet!

 

Arzén

Szervetlen vegyület az arzén is, amely inkább az alföldi területek vízkészleteire jellemző. Az arzén egy íztelen, szagtalan, toxikus vegyület, amely a talaj mélyebb rétegeiből kerülhet a talajvízbe. Fokozott mennyiségű arzén bekerülése a szervezetbe eleinte csak bőrelváltozásokat okoz, de kimutatták, hogy daganatindukáló hatással van szervezetünkre. Nem csak az elfogyasztott víz által, de a bőrünkön keresztül is felszívódhat fürdés vagy zuhanyzás során. Erre a problémára kínál kiváló megoldást a GEH arzénmentesítő, víztisztító berendezés fúrt kúthoz, amely mind háztartási, mind ipari mértékben kivitelezhető kisebb és nagyobb méretben is! A fúrt kút tisztítása házilag már háromféle megbízható arzénmentesítő technikával is megoldható (adszorpciós, koagulációs és membrános), melyek közül az Ön számára legmegfelelőbbet az adott fúrt kút tisztítása érdekében a feltörő víz mennyisége és minősége határozza meg. Kollégáink segítségére lesznek az optimális arzénmentesítő, víztisztító berendezés fúrt kúthoz való kiválasztásában, hogy az a leggazdaságosabb megoldás legyen hosszú távon Önnek!

fúrt kút tisztítása házilag
Mindannyiunk számára kivitelezhető a kristálytiszta víz

 

Vas- és mangán vegyületek

Arzén mellett jelen lehetnek még vas- és mangán vegyületek, amelyek azon túl, hogy a vízbe oldódva sárgás-barnássá festik annak színét, túlzottan nagy mennyiségben nem tesz jót szervezetünknek. Ennek legfőbb oka, hogy nem tisztán elemi formában vannak jelen, hanem több más elemhez kapcsolódva vegyületeket képeznek. Azonban kútvíz szűrő, vastalanító és mangántartalom eltávolító berendezések segítségével képesek lehetünk ezeket az oldott anyagokat kiszűrni a vízből a fúrt kút vizének tisztítása során.

 

Ammónia

Ezeken felül komoly problémát jelenthet a nagy mennyiségben felhalmozódó ammónia jelenléte, ami a kútvízben elősegítheti a káros nitrogén formulák kialakulását, ha klórral kezeljük a kútvizet.  Az ammónia pH változás esetén ammónium-ionná alakul, ami már veszélyforrást jelenthet, illetve továbbalakulásával elősegítheti az algabevonat gyors képződését. Napjainkban ráadásul a klórozás csökkentését igyekszünk elérni, ugyanis a szerves szennyezőanyagokkal a klór melléktermékeket képez a fúrt kút tisztítása alkalmával.

 

Baktériumok, gombák és algák

Szerves szennyezők szempontjából főként a baktériumok, gombák és algák játszanak számottevő szerepet, hiszen kútvizünkben elszaporodva könnyedén egészségkárosító hatást fejthetnek ki szervezetünkbe kerülve. Belegondolva egy szép, napsütéses nyári nap nem csak számunkra kellemes, de a különböző mikrobák is nagyszerűen érzik magukat, és akár órák leforgása alatt képesek megtöbbszörözni létszámukat az általunk fogyasztani kívánt vízben. Kútvíz szűrő alkalmazásával, a víz folyamatos fertőtlenítésével, valamint ellenőrzésével ez elkerülhető lenne, azonban nagyon macerás és időigényes folyamat. Bevizsgálás nélkül nem ajánlott a kútvizek fogyasztása, hiszen potenciális fertőzésforrás lehet, csak abban az esetben fogyasszunk belőle, ha hatóságilag ihatónak nyilvánították vizét!

Tekintse meg kútvíz szűrő berendezéseinket!


Számos példa van rá az elmúlt évtizedekből, hogy a hulladéktól, káros anyagoktól, egészségkárosító vegyületektől való megszabadulásnál bevett szokás volt, hogy egyszerűen elásták azokat különböző mélységekbe. Gondoljunk csak bele abba, az évek során mi minden halmozódhatott fel, valamint a föld alatt milyen átalakulásokon mehettek keresztül, vagy esetleg szivároghattak a talajba és ezáltal a talajvízbe, rétegvízbe! Ezeket a méreganyagokat a fúrt kút tisztítása házilag történő módszereivel sem lehet teljes mértékben eltávolítani, ezért szükséges lehet egy víztisztító berendezés a fúrt kúthoz.

víztisztító berendezés fúrt kúthoz
A permetszerek is beszivároghatnak a talajon keresztül a kútvízbe

 

Gyógyszermaradványok

A vegyi anyagoknál tartva, fontos megemlíteni például a gyógyszermaradványokat a vizekben, amelyek sokszor még biológiailag aktív formában kerülnek a környezetünkbe, tehát további hatással vannak az élő szervezetekre. Hányszor látjuk és olvassuk napi hírekként, hogy újabb és újabb fejfájás csillapítók (például ibuprofén származékok) vagy a jól ismert fogamzásgátlók (női hormonok) nem bomlanak le, és a víz közvetítésével újra a szervezetbe jutva felborítja annak dinamikus működését.

 

Műtrágya

Mindemellett a mezőgazdasági területek mellett és azon élők számára további terhelést jelentenek a talajból kútvízbe áramló műtrágyák alkalmazása. A növények megfelelő növekedéséhez használják őket, hogy mihamarabb és minél nagyobb termést hozzanak, és általában nagy foszfor és nitrogén tartalommal bírnak sok más tápanyag mellett. Ezek az anyagok viszont talajvízbe és ezt követően a fúrt kutak vizébe kerülve azt idézik elő, hogy a benne lévő baktériumok és algák villámgyors növekedésbe és terjeszkedésbe kezdenek a fúrt kút tisztítása nélkül. Ezért is fontos tehát, ha megelőzni nem tudjuk, hogy kútvizünk szennyeződjön, akkor tegyünk azért, hogy utólag megfelelő tisztításon essen keresztül, saját egészségünk érdekében. Ellenkező esetben, ha a fúrt kút tisztítása házilag sem megoldott, a kútvíz szűrő alkalmazása nélkül még tisztálkodásra sem alkalmazható a kivett víz, maximum locsolásra tudjuk felhasználni. A fentiekből jól láthatja, mennyire sokat jelenthet Ön és családja számára egy kiváló minőségű vízkezelő berendezés fúrt kúthoz.

 

A vízlágyításról se feledkezzen meg!

A vízben található szennyeződések mellett hazánkban jellemző még egy másféle probléma is, mégpedig a vízkeménység, amely több szempontból is negatívum lehet. Egyrészt károsítja háztartási berendezéseinket, ezért folyamatosan vízlágyítót kell adagolnunk mosogató- és mosógépeink megfelelő működése érdekében. Nem lenne egyszerűbb egyből lágy vizet használni? A Softline eco+ vízlágyító és vastalanító kútvíz szűrő berendezéseink nagyszerű megoldást nyújtanak egyszerre több probléma kezelésére is! Kiválóan alkalmasak vízlágyításra, sőt kútvíz szűrő berendezésként is funkcionálnak, képesek kivonni a vízből a vason felül a mangánt, az ammóniát és a zavarosságot okozó szerves anyagokat is! Azon felül, hogy ez a víztisztító berendezés fúrt kúthoz kiválóan alkalmas, akár vezetékes ivóvízhez is beszereltethető.

Tekintse meg kútvíz szűrő berendezéseinket!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Hasznos cikkek - víztisztítás
Az oldal tetejére