Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A kútvízben lévő szennyezőanyagok

A kútvízben lévő szennyezőanyagok

A kutak vizében nagymértékben fordulnak elő olyan anyagok, melyeknek káros közegészségügyi hatásai lehetnek. Ezek mellett előfordulnak még olyan szennyezőanyagok is, amelyek az egészségre ugyan nem ártalmasak, de a víz felhasználása során számos gondot, esztétikai problémákat okoznak.

Vas és mangán (Fe; Mn)
Az eltávolítás módját tekintve két különböző elem, de a legtöbb esetben együtt fordulnak elő oldott állapotban. Megengedett határérték ivóvíz esetében a vasnál 200 µg/l (= 0,2 mg/l) a mangánnál 50 µg/l (= 0,05 mg/l).

Magasabb érétkek esetén a következő gondokat okozzák:
- víz elszíneződése, zavarossága, továbbá íz és szagproblémák
- vízvezetéki elemek foltosodása, eltömődése, mely vízhozam csökkenéssel jár
- WC, kád, mosdókagyló bebarnulása, foltosodása
- ruhaneműk elszíneződése
- a csövekben lerakódó vas és mangán már kis mennyiségben is kiváló táptalaja a baktériumok elszaporodásának (egyetlen vasbaktérium lerakódása elég, hogy gyors szaporodásnak induljanak)
- a lerakódások következtében nyálkás, iszapszerű, hártyás anyagok válnak le a cső faláról és kerülnek a vízellátó rendszerbe

kútvíz szennyezőanyagok vízkő

Arzén (As)
A földkéregben lévő természetes előfordulás révén az arzén a felszín alatti vizeink nagy részében megtalálható oldott állapotban. Az arzén erősen toxikus (mérgező) hatású. Megengedett határérték ivóvíz esetében 10 µg/l (= 0,01 mg/l).

Magasabb érétkek esetén a következő gondokat okozhatja:
- hányinger, hasmenés, fejfájás, étvágytalanság
- szélsőséges esetben verejtékezés, a bőr elszíneződése, zsibbadás és átmeneti bénulás, szervek károsodása

Ammónia (NH3)
Leginkább a talajban lejátszódó kémiai vagy biológiai folyamatok révén kerül a vízbe. Az emberi egészségre veszélyes, különösen, ha állati vagy emberi fekáliából származik. Megengedett határérték ivóvíz esetében 0,50 mg/l.

Az ammóniumvegyületek oxidációja során nitrit (határérték: 0,50 mg/l) és nitrát (határérték: 50 mg/l) keletkezik.

Metán (CH4)
Sok esetben fordul elő, hogy a kútvíz oldott metángázt tartalmaz, mely egy zárt helyen (kútakna, szűrőház) kiválva komoly problémákat okozhat (robbanásveszély). A fajlagos metángáz tartalom szerint három tűzveszélyességi osztályt különböztetünk meg:
- 0,8 l/m3 határérték alatt „A”
- 0,8-10 l/m3 között „B”
- 10 l/m3 fölött „C”

Keménységet okozó elemek
A víz keménységét nagyon sok tényező befolyásolja, de ezek közül is a kalcium és magnézium az, melyeknek koncentrációja határozza meg leginkább a víz keménységét. A kalcium és magnézium ionok ásványi anyagokból oldódnak ki, amikor a vízzel érintkeznek.

A keménység megengedett határértéke ivóvíz esetében: min. 50 max. 350 mg/l CaO

Magasabb érétkek esetén a következő gondot okozhatja:
- elszínteleníti a porcelánokat
- a ruha szöveteit szennyezi, roncsolja
- a háztartási berendezésekben vízkő lerakódásokat okoz, mely a szerkezeti elemek meghibásodását okozza

Biológiai szennyezőanyagok 

A kutakból kitermelt nyersvíz a fizikai és kémiai szennyezőanyagokon kívül biológiai eredetű káros anyagokat is tartalmazhat. Ezek lehetnek patogén (vírusok, egyes baktériumok, paraziták) vagy nem-patogén szervezetek (alga, rovarlárvák, vas és mangánbaktérium, kerekesférgek). A nem megfelelően karbantartott (tisztítás, fertőtlenítés hiánya) rendszerekben is kialakulhatnak ezek a szennyeződések (pl.: pangó víz, csőhálózat korrózió, stb…).

Tartalomhoz tartozó címkék: Hasznos cikkek - víztisztítás
Az oldal tetejére