Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A kútvíz tisztítása

A kútvíz tisztítása

A kútvíz tisztításának nehézségét az jelenti, hogy a káros elemek oldott állapotban fordulnak elő a vízben. Minden egyes ilyen elem eltávolításának meg van a saját tisztítási technológiája, de mégis hatással vannak egymásra. Ezért a víztisztítási technológiát a vízben lévő és az eltávolítani kívánt komponensek ismeretében határozhatjuk meg.

A mai modern eszközökkel és szűrőanyagokkal már családi ház szinten is megéri a kút vizét tisztítani és felhasználni, mivel hosszútávon (de még rövidtávon is) jelentős megtakarításokat érhetünk el. Sokaknak az sem mellékes, ha tudja, hogy a víz, amit fogyaszt az honnan származik és milyen kezelésen esik át. Gyakran a kútvíz megfelelő tisztítás után jobb minőségű, kellemesebb ízű lehet, mint a vezetékes ivóvíz, amely néha zavaros, vagy éppen ihatatlan a tömény klórtól.

Az alábbiakban, a kútvíztisztításban leginkább elterjedt eljárások, módszerek alkalmazásának legfontosabb jellemzőit foglaljuk össze röviden.

Fertőtlenítés
Közegészségügyi szempontból fontos művelet, aminek következtében a biológiai szennyezőanyagoktól mentesíthetjük a kút vizét. A fertőtlenítés elvégzése és folyamatos fenntartása a kútvíz tisztítás egyik legfontosabb része és első lépcsőfoka, amennyiben a vizet emberi fogyasztásra is alkalmassá akarjuk tenni.

Lágyítás
Ezzel az eljárással eltávolíthatók a keménységet okozó elemek, így a víz kellemesen lágy lesz, melynek hatására megelőzhetőek a különböző háztartási berendezések meghibásodásai. Lágyítással, továbbá eltávolítható néhány vízben lévő oldott állapotú szennyezőanyag is, de csak, ha azok kis koncentrációban vannak jelen.
Így nagyon fontos, hogy kútvíz lágyításakor célszerűbb előbb eltávolítani egy szűrőberendezéssel a vízben lévő oldott anyagokat (különösen magas vas és mangántartalom esetén), mert azok ronthatják a lágyítás hatásfokát, valamint hamarabb kimeríthetik a vízlágyító berendezésben lévő gyantát.

Gáztalanítás
A kútvizekben elég gyakran található oldott állapotban lévő metángáz, mely fokozottan robbanásveszélyes. A kútvíz levegőztetésével és a kútaknák, gépészeti helyiségek kiszellőztetésével ez a kockázat lecsökkenthető. Továbbá számos esetben a gázok kellemetlen szagúvá teszik a vizet és a buborékok kiválása is kellemetlenséget okozhatnak.

Szűrés
Szűréssel a mechanikai szennyeződéseken kívül a káros, oldott állapotú elemek, mint például a vas, mangán, arzén, ammónia, stb… eltávolítása oldható meg. Minden elem eltávolítása más és más technológiát követel meg, így fontos a megfelelő szűrőanyag kiválasztása és, hogy megfelelő elő- és utókezelésen essen át a víz.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hasznos cikkek - víztisztítás
Az oldal tetejére