Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
1.490 Ft (1.173 Ft + ÁFA)
Elérhetőség: 25 liter raktáron
Szerezhető hűségpontok: 60
(1)
Cikkszám: VLGY1

Vízlágyító gyanta - 1 liter

1.490 Ft (1.173 Ft + ÁFA)

Leírás és Paraméterek

Kiszerelés: 1 liter (kimért, zacskós)

Regenerálható, erősen savas, kationcserélő, vízlágyító műgyanta töltet (élelmiszeripari).

Vízlágyítás ioncserélő gyantával: egyszerű kémiai folyamaton alapszik ez az ioncsere. A kalcium (Ca) és Magnézium (Mg) ionok okozta kemény víz átáramlik az ioncserélő gyantán, ahol a vízben lévő Ca és Mg ionok a vízlágyító egységben lévő gyanta töltet felületére tapadt Nátrium (Na) ionokra cserélődnek le, vagyis a víz Ca és Mg ionok helyett a vízkeménység szempontjából közömbös Na ionokkal dúsítva távozik a készülékből. Az ioncserével megszűnik a víz keménysége, azaz 0°nk-ú lesz.

Az ioncsere folyamata addig áll fenn, míg a gyanta le nem merül. Ekkor az ioncserélő gyanta töltet elveszíti vízlágyító kapacitását és a gyanta felülete teljesen telített lesz Ca és Mg sókkal.

Telítődést  követően a műgyanta töltet regenerálással felújítható!

A töltet kapacitása: függ a lágyítandó víz minőségétől (összetételétől, vízkeménységétől). Minél lágyabb víz lágyítására alkalmazzuk, annál nagyobb a kapacitása. A nagyobb oldottanyag tartalmú (keményebb) vizek (pl. csapvíz, vagy részlegesen (pl. mechanikai előszűréssel és/vagy aktívszenes szűréssel) tisztított víz) lágyítása esetén jóval kevesebb víz lágyítására képes 1 liter töltet. Például egy nagyon kemény víz esetében: 25 °NK keménységű vízből kb. 200 liter 0 °NK lágy vizet készít. (Tehát a 25 liter töltet kb. 5.000 liter víz kezelésére elegendő.)

Regenerálás menete: A regenerálás tömény, azaz telített,  sóoldattal történik. Telített sóoldat készítése: annyi sót kell tenni a vízbe, amiből már nem oldódik fel több!  Általában 1 liter csapvízhez kb. 20 dkg só elegendő a telített sóoldat készítéséhez.  Annyi sóoldatot kell készíteni, hogy az a belehelyezett műgyanta töltetet ellepje. A regenerálás során a telített sóoldatot és a műgyanta töltetet egy edényben jól el kell keverni, kb. 30 percig kell állni hagyni. Regenerálás után le kell szűrni a műgyanta töltetet és át kell öblíteni tiszta vízzel két-három alkalommal. Az így regenerált és a töltettartóba visszatöltött műgyanta ismét alkalmas vízlágyításra.

Vélemények

4.00
1 értékelés
5
0
4
1
3
0
2
0
1
0
2017. 12. 04. -
Az oldal tetejére