Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fordított ozmózisos konyhai víztisztítók

MI AZ A FORDÍTOTT OZMÓZIS?

A fordított ozmózis, amelyet RO-nak is neveznek, egy membránszűrési technológia, amely úgy működik, hogy a vizet nyomás alatt kényszeríti át egy félig áteresztő membrán nagyon apró pórusain. A modern otthoni fordított ozmózis egységek a membrántechnológiát szénnel és mechanikus szűréssel kombinálják, így nagy tisztaságú vizet állítanak elő.

HOGYAN MŰKÖDIK?

Az úgynevezett alap készülékek általában 3 db előszűrővel, 1 db ozmózis membránnal és 1 db utó-szűrővel rendelkeznek, melyhez 1 db víztartály is tartozik. Az otthoni RO készülékekben a víznyomás hatására a víz először az előszűrőkön folyik át. Az előszűrők üledékszűrők és szénszűrők kombinációja. Ez a három előszűrő eltávolítja a lebegő szennyeződéseket, a szerves és szervetlen szennyeződéseket, beleértve a klórt és melléktermékeit.

Ezután jut el a víz a fordított ozmózis membránba, egy nagyon szoros, lapszerű szűrőbe, amely átengedi a vizet, de gyakorlatilag minden más anyagot, szennyeződést visszatart. A membrán vízáteresztő mérete 0,0001 mikron nagyságú, így kiszűri a tisztításra szánt vízben lévő szinte összes fizikai és kémiai szennyezőanyagot, valamint a biológiailag aktív szervezeteket is. 

Az RO membránba belépő víz egy része a membrán felületének tisztítására szolgál, és a konyhai lefolyócsőbe bekötött vezetéken a szennyvízbe áramlik. Tehát a rendszerbe belépő víz egy része lesz a tiszta víz, másik része a technikai víz vagy szennyvíz.

A tisztított víz egy tárolótartályba áramlik, itt tárolódik a megtisztított RO víz. A mosogatóra szerelt tisztavíz csaptelep kinyitásakor a megtisztított víz a tartályban lévő nyomás hatására kiáramlik, és egy másik szénszűrőn az utó-szénszűrőn halad át, ami tovább javítja a tisztavíz csaptelepen kifolyó víz minőségét.

ÍZ

Az ozmózis szűrés lényege az, hogy a vízből igyekezzünk kivenni minden oldott anyagot, azaz mindent ami nem víz, még ásványi anyagokat is kivesszük a vízből. Az ozmózis víznek az alacsony sótartalma miatt az átlag fogyasztó számára az első hetekben szokatlan íze lehet. Van, aki kesernyésnek, van aki édeskésnek érzi. A fordított ozmózis technológiával tisztított víz visszasózást igényel, egy visszasózó patron biztosítja ezt.

TARTÁLY

Az ozmózis víztisztítók nagyon lassan tisztítják a vizet, ami miatt a legtöbb készülék egy víztároló tartállyal van felszerelve. Ebbe a tartályba gyűlik víz, és ebből tudjuk felhasználni a csap megnyitásakor. 
A tartályban megtisztított vizet tárolunk. Ha a tartályban nincs meg a megfelelő vízcsere, -azaz kevés vizet, vagy rendszertelenül használunk- akkor ott pangó víz alakul ki, ami előbb utóbb a baktériumok elszaporodásához vezet.

TECHNIKAI VÍZ

Az ozmózis víztisztítók a tisztítás során többlet vizet használnak, amit technikai víznek nevezünk. Az ozmózis membránon fennakadó szennyeződések a készülékbe bejövő víz egy részével együtt a lefolyóba távoznak. 

KARBANTARTÁS

Az ozmózis víztisztítók rendszeres és szakszerű fertőtlenítése, karbantartása és szűrőcseréje felkészültséget igényel.

A készülék karbantartásának két része van, az egyik az elő- és utószűrők évenkénti cseréje, a másik pedig az RO membrán 2 évenkénti cseréje. Ügyelni kell a rendszeres fertőtlenítésre!

Rendezés:
Az oldal tetejére