Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Minden, amit a lúgos vízről tudni érdemes

Minden, amit a lúgos vízről tudni érdemes
A lúgos, vagy lúgosított víz kifejezéssel igen gyakran találkozhatunk a mindennapok során, azonban sokak számára nem teljesen tisztázott, hogy mit is takar a lúgos víz, lúgosítás fogalma, azaz, hogy egyáltalán milyen kémiai folyamatot jelent, vagy, hogy milyen élettani hatásokkal rendelkezik.

Egészséges-e, netán káros? Mire is jó a lúgos víz, hogyan lehet hasznosítani, illetve előállítani? Alábbi cikkünkben igyekszünk minden tudnivalóról lerántani a leplet, minden kérdésre választ adni a lúgosított víz kapcsán.

 

A lúgos víz kémiai jellege

Mielőtt még rátérnénk a lúgosítás otthoni kivitelezésére, módszereire, térjünk ki arra, hogy valójában mi is az a lúgos víz. Minden folyadéknak van egy úgynevezett pH értéke, ez egy olyan mérőszám, amely megmutatja, hogy a különböző oldatokban  milyen koncentrációban van jelen a hidrogénion. Röviden szólva a pH-érték segítségével határozható meg, hogy az adott folyadék savas, semleges vagy lúgos kémhatású-e.

Az ivóvízre fontos és szigorú egészségügyi szabályok vonatkoznak, melyek alapján az egészséges tartományba a 6,5 és 9,5 közötti pH értékű vizek tartoznak. A víz alapvetően 7-es, azaz semleges pH értékű, 7 alatti értékek esetén savas, míg a fölötti esetében lúgos kémhatásról beszélhetünk.

Hogy egy példával is szemléltessük az elmondottakat, a népszerű szénsavas üdítőitalok, kólák pH értékei 2,5 körül mozognak, míg a vérünk pH értéke kb.: 7,37-7,45 körül van, de ezt az értéket nagyban befolyásolja az, hogy mit fogyasztunk.

 

A sav-lúg koncentráció élettani hatásai

A földi élet alapja víz, így értelemszerűen az egyes élőlények biológiáját a savas-lúgos oldatok aránya és egymásra való kémiai hatása határozza meg. Nincs ez másképp az emberi szervezettel sem, ugyanis a savak és lúgok egyaránt jelen vannak és folyamatosan keresztüláradnak az ember szervezetében. Ahogy azt már említettük, a felnőtt ember vérének pH értéke 7,37 és 7,45 között mozog, így tehát lúgos kémhatású. Az arányok megtartása nagyon fontos, hiszen a lúg-sav háztartásunk befolyásolja elsősorban az emésztési folyamatokat, de ebből kifolyólag a vérkeringést, a légzést és a hormonháztartást is.

A lúg-sav háztartást természetesen a testben lejátszódó biológiai folyamatok is befolyásolják, hiszen a sejtjeinkben folyamatosan keletkezik szén-dioxid, de alapvetően nem ez a meghatározó, hanem a táplálkozás, és az anyagcsere.

Az elmondottak alapján már sejthető tehát, hogy a lúgháztartásnak és a lúgos víznek fontosabb szerepe van, mint azt a legtöbben eddig sejtették.

A mai rohanó világunkban igen kevés idő marad arra, hogy minőségi, megfelelő tápanyagokban gazdag élelmiszereket fogyasszunk, s ehelyett a gyorséttermek termékeit, előre csomagolt élelmiszereket, szénsavas üdítőitalokat fogyasztunk, azonban ezek igen magas savtartalommal rendelkeznek, amivel megviseljük a lúg-bázisú szervezetünket pl.: tejsavval, zsírsavakkal. Fontos tudni, hogy a legtöbb betegséget okozó baktérium a savas közegben tud a leggyorsabban szaporodni, így érdemes a savas ételek, italok kerülése.

Ezzel el is jutottunk az úgynevezett savtúltengéshez, melynek leggyakoribb következménye a REFLUX betegség, gyomormegbetegedés, vesebetegség, ízületi- és izom fájdalmak, magas vérnyomás hajhullás és ezek mellett a savas étrend legnagyobb jellemzője az elhízás.

Számos kutatás és vizsgálat bizonyítja azonban, hogy a savtúltengésben szenvedő szervezetet rendszeres lúgosító víz fogyasztásával lehet gyógyítani, helyre lehet állítani a sav-lúg koncentrációt, így pedig a legtöbb betegség megelőzhető, sőt, sok esetben a már kialakult problémákra is megoldást jelenthet a lúgos víz fogyasztása. A közérzetünkben szinte már pár napon belül jelentős javulást tapasztalhatunk. Heteken keresztül tartó fogyasztás pedig a teljes pH háztartást is helyrebillenti. A vért lúgosító víz fogyasztásával lassíthatók az öregedési folyamatok, hiszen az anyagcsere helyreállításával a bőr megőrzi feszességét, illetve az elhízás is elkerülhető, belső szerveink egészségesebbé válnak.

 

lúgos víz már a háztartásokban is kivitelezhető

Az egészséges táplálkozással könnyen fenntarthatjuk a megfelelő sav-lúg arányt szervezetünkben

 

Lúgos víz előállítása

Most, hogy tisztáztunk minden fontosabb kérdést a lúgos víz terén, felmerülhet egy újabb kérdés, mégpedig az, hogy hogyan lehet ehhez hozzájutni, miként lehet előállítani.

A szervezetünk 75%-át víz teszi ki, ezért az egészséges életmód fenntartása érdekében napi 2-3 liter folyadék elfogyasztása szükségeltetik, s lényeges, hogy ennek egy bizonyos hányadát lúgosító víz tegye ki. A megfelelő vízháztartás  fenntartásának legegyszerűbb módja a csapvíz fogyasztása, azonban mint köztudott számos biológiai, kémiai és fizikai szennyeződés ronthatja a minőségét, melyek szintén vezethetnek egészségügyi panaszokhoz.

Van azonban egy jó hírünk, ugyanis egyszerűbben készíthet ön is kristálytiszta és lúgosított vizet egyaránt, mint azt elsőre gondolná. A Filtertech.hu webáruházban ugyanis ön is gyorsan és egyszerűen beszerezheti az úgynevezett lúgosító patront, melynek nevéből is látszik, a lúgosítás a feladata, emellett fokozza az antibakteriális védelmet is.

Természtesen ez még önmagában nem elegendő a teljesen egészséges életmódhoz, hiszen a csapvízben számos káros oldott és oldaltan anyag található, mint pl.: alkáliföldfémek, baktériumok, rengeteg vas és egyéb szennyeződések, amikkel a lúgosító patron önmagában nem tudja felvenni a harcot.

Az ozmózis víztisztító nagy biztonságot adhat, ha a kristálytiszta ivóvíz előállítása a cél. A reverz ozmózis technológia segítségével kifogástalan vizet nyerhet bármikor, így nem kell aggódnia a kórokozóktól, fertőzésektől, nehézfémektől, egyéb szennyeződésektől. Ez az új technológia amellett, hogy eltávolítja a káros anyagokat, a szervezet számára szükséges tápanyagokat visszajuttatja az ivóvízbe, ezzel biztosítva a megfelelő pH értéket.

A lúgosító patron és a reverz ozmózis víztisztitó együttes alkalmazásával kifogástalan, egészséges vizet állíthat elő. Ezzel nem csak az egészségét óvhatja meg, hanem a pénztárcáját is.

A reverz ozmózis víztisztító készülékről az alábbi linken bővebben is tájékozódhat:

 

Ozmózis víztisztító
 

Természetesen az eltérő vásárlói igényekhez igazodva, weboldalunkon számos egyéb víztisztító, vízlágyító készüléket találhat, mint pl.: az Aquaphor csapra szerelhető víztisztító, víztisztító kancsó, vastalanító készülékek.

Az Aquaphor Modern csapra szerelhető vízszűrő adapterének segítségével a saját igényeihez mérten be tudja állítani, hogy éppen milyen tisztaságú vízre van szüksége, a felhasználási cél függvényében. Az Aquaphor vízszűrő ismérve, hogy nem csak az ártalmas anyagokat szűri ki, de egyúttal a szervezet számára fontos ásványi anyagokat megtartja.

A különböző víztisztító, lúgosító berendezéseknek köszönhetően akár ön is, kényelmesen, otthon is előállíthatja a megfelelő pH értékű ivóvizet, így nem kell vagyonokat költenie az előre palackozott lúgos kémhatású vizekre. Ráadásul, ha tőlünk vásárol ki sem kell mozdulnia otthonából, hiszen webshopunkból kényelmesen megrendelhet bármilyen eszközt vagy alkatrészt.

A szervezetet lúgosító víz fogyasztása, mint azt kifejtettük, az egészséges életmód egyik legfőbb eleme, azonban a közvélemény nem fordít rá kellő figyelmet, így sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy mennyire fontos lehet az ilyen vizek fogyasztása. Kerülje a szénsavas üdítőitalokat, gyorséttermi ételeket, és igyon lúgos vizet. Természetesen itt is fontos a mértéktartás és a megfelelő arányok, hiszen a jóból is megárt a sok.

A lúgosítás ma már olcsón, otthon is könnyedén elvégezhető a megfelelő berendezésekkel. A Filtertech.hu weboldalán minden eszközt és alkatrészt megtalál, amire csak szüksége lehet.

Amennyiben pedig kérdése van bátran keressen fel minket, akár személyesen Debrecenben Monostorpályi út 33. szám alatt, vagy e-mailben: info@filtertech.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: Hasznos cikkek - víztisztítás
Az oldal tetejére